Hartelijk welkom

Dit is de website van Ellen Tijsinger. Ellen is helaas op 26 maart 2016 overleden. Er is echter besloten deze website nog geruime tijd ongewijzigd in de lucht te houden. Op de site kun je veel over haar boeken te weten komen en foto’s en achtergrondinformatie bekijken, handig voor het maken van werkstukken.

HET GEHEIM VAN DE OOSTENWIND Nieuw!

De oostenwind kan zacht en lieflijk zijn en geuren meevoeren uit verre landen. Maar vaker raast en tiert hij, dan vallen de dakpannen van de huizen en waaien bladeren uit de bomen. Joris is een zwakbegaafd jongetje en woont in een huis met een tuin zonder eind. Hij is er gelukkig. Het is zijn wereld. Maar hij houdt niet van de oostenwind, die pakt dingen af waar hij van houdt. Op een avond kruipt een jongen door zijn slaapkamerraam. Hij is op zoek naar het begin van de oostenwind. Joris wil mee, maar dat kan niet. ‘Je bent anders,’ zegt de jongen. ‘Jij hoort in de tuin zonder eind.’ En hij springt over de sloot naar de wereld ver weg. Joris voelt zich alleen, maar dat verandert als een meisje met rode strikken in haar staartjes met hem speelt en hem vertelt welke geheimen ze deelt met de oostenwind.

EEN REGEN VAN VONKEN

EEN REGEN VAN VONKEN is mijn eerste roman voor volwassenen en verscheen bij Literoza. Dankbaar heb ik gebruik gemaakt van de verhalen die mijn grootmoeder me vertelde. Charlotte woont met haar gezin in een groot oud huis, dat al generaties lang van hun familie is. Ze denkt vaak terug aan de tijd dat haar grootmoeder in de grote woonkeuken naast de kachel verhalen vertelde over vroeger. Spannende verhalen over de Eerste Wereldoorlog, toen ze als klein meisje uit België naar Nederland vluchtte, en over de Tweede Wereldoorlog toen Joodse kinderen bij haar onderdoken. Maar ze kende ook veel gekke en grappige verhalen, want in het huis is veel gebeurd. Als Charlotte door het huis dwaalt, roepen geuren, kleuren en geluiden herinneringen op. Het lijkt of de muren kunnen praten en ze hoort de stem van haar grootmoeder fluisteren in de bladeren van de appelboom. Maar het huis verbergt ook een duister geheim waar niemand over praat. Zelfs haar schoonmoeder, die bij hen woont, weigert haar dingen te vertellen. Waarom is ze door haar grootouders opgevoed? Het laat Charlotte niet los. Ze merkt dat de geesten van de overledenen voortleven in de herinnering van de levenden. De dingen die vroeger gebeurden worden steeds levendiger. Moet ze de herinneringen aan haar kinderen vertellen, zodat ze van generatie op generatie levend blijven?

WORD TOCH WAKKER

WORD TOCH WAKKER was een van mijn eerste jeugdboeken. Het verscheen in 1988 en kreeg veel herdrukken. Nu is een herziene druk verschenen bij Ambitium met een moderne cover zodat een nieuwe generatie ervan kan genieten.

NIKOLAJ

Hetzelfde geldt voor NIKOLAJ. Dit boek verscheen een jaar later in 1989 en is net als WORD TOCH WAKKER aangepast aan deze tijd. De herziene versie verscheen ook bij Ambitium. Wil je weten waar de boeken over gaan? Kijk dan bij Boeken oudere jeugd. Daar staan de oude covers en een korte inhoudsopgave.


Uit de pers:

"Opnieuw een prachtig en vooral warm verhaal van Tijsinger waarin de schrijfster zich van haar sterkste kant laat zien. Als geen ander slaagt ze erin de diepste gevoelens van de hoofdpersonen op een aannemelijke en vooral ontroerende wijze bloot te leggen." - Jeugdliteratuur in de praktijk.

"Typisch voor Tijsinger is de beeldende vertelwijze en de bijzondere sfeer die zij in al haar verhalen weet te creëren, zodat je vanzelf van de hoofdpersoon gaat houden." - Levende Talen Magzine.


De portretfoto is gemaakt door Carla Schoo. Alle andere foto's heb ik zelf gemaakt en kunnen vrij worden overgenomen voor school- en thuisgebruik. Website ontwikkeld door Jochem van den Heuvel.
Site laatst bijgewerkt op 24 april 2016